fredag 21. mars 2014

Flerkulturell kompetanse i klasserommet




Begivenhetene i USA 11.september 2001 endret stemningen i mitt klasserom. Jeg hadde mange elever fra arabiske land og flere av dem var svært samfunnsengasjerte og fulgte godt med på Al-Jazeera og andre medier. Få dager etter angrepene dukket det opp bilder av Osama Bin Laden på bøkene til en av jentene. Mange av de etnisk norske elevene var i harnisk og flere kom til meg og forlangte at jeg gjorde noe med dette. Bordet fanger når det gjelder ytringsfrihet. Vi snakket om situasjonen for jenter i områder hvor Taliban har kontrollen, uten å snakke om bildene. Kort tid etter forsvant de.  

Skolen er ikke verdinøytral

I møte med kulturer med andre verdier enn de skolen skal stå for må man utvikle noen strategier. Vi må ta oss tid til å begrunne våre verdier. Skolen er ikke verdinøytral. Integrering betyr ikke at alle verdier er likestilte. Som ledere for elever må vi ta inn over oss at de har ulik erfaring når de kommer til skolen, både de etnisk norske og de andre. Kulturforskjell er ikke bare et spørsmål om rase og nasjonalitet. I vårt langstrakte land er det stor forskjell på nord og sør, by og land.
Hvilke verdier skolen skal stå for finner man i læreplanens generelle del:

Oppfostringa skal byggje på det syn at menneske er likeverdige og menneskeverdet ukrenkjeleg. Ho skal grunnfeste trua på at alle er unike: kvar og ein kan komme vidare i eigen vokster, og individuell eigenart gjer samfunnet rikt og mangfaldig. Oppfostringa skal fremje likestilling mellom kjønn og solidaritet på tvers av grupper og grenser. Ho skal vise kunnskap som ei skapande og omformande kraft, både til personleg utvikling og humane samkvemsformer.

Å være seg selv

 

Hvor lett er det egentlig å være seg selv hvis du ikke møter aksept for den du er? I vår tid dikteres en del av folks oppfatninger av media. Det skal ikke mange eksempler til før noe blir en sannhet for en hel gruppe. Vi må bli flinkere til å se individet. Det handler også om å forstå hva slags forventninger og erfaringer våre ulike elever møter oss med. Selv om man ser lik ut er man ikke lik.   

Selvbilde og læring

Vi som ledere må legge til rette for at elever kan være stolte av sin bakgrunn i møte med elever med annen bakgrunn og erfaring. Å føle seg underlegen er aldri et godt utgangspunkt for læring. En større kompetanse om elevens bakgrunn vil gjøre det lettere for læreren å drive med effektiv klasseledelse. Samtidig må lederen (læreren) være bevisst sin egen bakgrunn og hvordan den farger ens oppfatning av verden.

Et mål for god klasseledelse er at elevene viser passende oppførsel som et resultat av personlig ansvar heller enn frykt for straff eller løfte om belønning. Da må man være klar på hva som er passende. Det er store kulturelle forskjeller på elev og lærer rollen som vi som lærere må være oppmerksomme på. Når det er stor avstand mellom de to, er det læreren som må ta ansvar for å minske gapet.

Uavhengig av kulturell eller annen bakgrunn er det å føle at noen bryr seg en kilde til motivasjon. Å bruke tid på å bygge opp en god relasjon til elevene vil ha stor påvirkning på elevens innsats i undervisningen. Elever som vet at læreren har tro på dem har lettere for å tro på seg selv. John Hattie har undersøkt hvilke faktorer som har effekt på elevenes læring. At læreren bryr seg om elevene og prøver å forstå hvordan de har det toppet listen.

Gary Howard presenterer Seven principals for Culturally Responsive Teaching and Learning. Det spenner fra den rent fysiske utformingen av rom og dekor til daglige rutiner som skaper et inviterende læringsmiljø. Det er læreren som er den profesjonelle og må være den gode rollemodellen for ønsket atferd. Det snakkes mye om respekt for læreren i media. I følge Gary Howard begynner respekt med læreren.     

 Lærerens kulturelle kompetanse

Det er tre hovedområder innen den kulturelle kompetansen som trengs for lærere; kunnskap, ferdigheter og holdninger (Chambers 2012). Det er mulig å tilegne seg kunnskap men en del holdninger er man ikke alltid bevisst. Man må trene på å oppøve ferdigheter i dette som i alt annet. Å være en kulturelt kompetent lærer betyr å erkjenne at man har et sett med kulturelle briller som man ser verden gjennom.

Hvordan kan lærere tilegne seg den nødvendige flerkulturelle kompetanse? Man må kjenne sin egen kultur og det grunnleggende i de andre kulturene man omgås. Videre må potensielle konflikt områder identifiseres. Når det er gjort kan begynne å jobbe med hvordan man skal håndtere dem. Ved å ta høyde for at ikke alle tenker likt, kan vi lettere være forberedt på å møte elever på en formålstjenlig måte. Det må konstant bevissthet rundt dette for å tette gapet mellom det vi vet og det vi gjør.

Forsøk gjort i USA med lærerstudenter (Seeberg, Minick) viste at det var viktig å gjøre mer enn å lære om andre kulturer. Lærerstudenter i USA og Mexico ble bedt om å undersøke hvordan en bestemt historisk begivenhet ble presentert i deres skolebøker, hvordan det hadde formet deres syn på saken og deres syn på den andre nasjonen. Den mest effektive måten å bli kulturelt bevisst på er å være i en flerkulturell kontekst. Blant lærerstudentene var det hovedsakelig hvite middelklasse kvinner. De hadde liten erfaring med flerkulturelt samfunn i egen oppvekst, men mange kom til å møte en flerkulturell hverdag i sin yrkeskarriere. Ved å opprette prosjekter sammen med en meksikansk skole fikk de erfare hvordan deres oppfatning av historiske begivenheter var svært forskjellig. Her har norsk skole et stykke å gå. Vi har et flerkulturelt elevgrunnlag, i hvert fall i byene, mens lærerkorpset fremdeles er ganske homogent. Mens vi venter på at lærerstanden skal avspeile elevmassen må vi kanskje kjøre noen prosjekter som gir oss innsikt i de kulturene som gjør seg gjeldende i klasserommet. Det ligger potensiale i å erkjenne at man faktisk ikke vet hvor like eller forskjellige vi er når det kommer til stykket.  

Kilder:

Culturally Responsive Classroom Management Strategies, (october 2008), Metropolitan Center for Urban Education, NYU Steinhardt http://steinhardt.nyu.edu/scmsAdmin/uploads/005/121/Culturally%20Responsive%20Classroom%20Mgmt%20Strat2.pdf

Maliika M. Chambers, The Journal of Multiculturalism in Education Volume 8 (2012), Beyond Relevance: Cultural Competency for Teachers in a changing world, California State University https://www.wtamu.edu/webres/File/Journals/MCJ/Volume%208%20Number%201/Chambers%20-%20Beyond%20Relevance-Cultural%20Competency%20for%20Teachers%20in%20a%20Changing%20World.pdf

Vilma Seeberg and Theresa Minick, International journal of Multicultural Education Vol.14 no.3 (2012); Enhancing Cross-cultural Competence in Multicultural Teacher Education: Transformation in Global Learning, Kent State University, USA

Læreplanen, generelle del


Thomas Nordahl, Dette vet vi om klasseledelse, (2012), Gyldendal Akademisk

John Hattie, Synlig læring – for lærere, (2013) Cappelen Damm Akademisk

Seven principals for Culturally Responsive Teaching and Learning,  https://www.youtube.com/watch?v=IptefRjN4DY

 Bilder:

amandafo.blogg.no 

1 kommentar:

  1. Bra skrevet Hanne! Du løfter fram viktige og praksisnære problemstillinger lærere må være oppmerksomme på.

    SvarSlett